Fem tips: Slik forebygger du rørproblemer

Info til pressen
Skrevet av Kim Zois Gaarder med team Rørekspertene.

Problemer med rørene i boligen koster både penger, tid og frustrasjon. Det er langt bedre å legge inn litt innsats i forebygging. Her er fem anbefalinger fra Rørekspertene til slikt som du fikser selv!

Tips 2: Regelmessig rensing av vannlåsene

Under kjøkkenvasken, servanter og utslagsvasker finnes det en vannlås. I disse vil det over tid samles hår, fett, såperester, eventuelle matrester (fy, fy!) og annet. Også i gulvslukene er det vannlåser.

Du sikrer god vannflyt og forebygger tilstopping, og i verste fall oversvømmelse, ved å rense disse regelmessig. Hvor ofte henger sammen med bruken. Dette finner du ut av etter hvert.

Slik gjør du: Vannlåsene under vasker og servanter åpnes. Det enkleste og mest vanlige er å skru løs den nederste delen, som er oppsamlingskopp. Sett først ei bøtte under, løsne oppsamlingsskoppen og tøm den. Så vasker du oppsamlingskoppen grundig med varmt vann før du skrur den påpasselig på plass igjen. Hvis delene er fulle av smuss, bør du skru ned hele vannlåsen. Pass godt på pakningene, slik at du både vet hvor og hvordan de skal legges på igjen. Et tips til? Ta bilder underveis!

Gulvslukene rengjør du ved å vippe opp risten, og løfte opp, tømme og rengjøre oppsamlingskoppen i sluken. Hvordan dette gjøres, avhenger av slukmodellen. Poenget er: Få ut smuss, gjør sluken ren og fyll på med vann igjen!

Tips 3: Forsiktig bruk av avløpsrens

Det kan være fristende og virke effektivt å bruke kjemisk avløpsrens i avløpet når det har oppstått en mindre blokkering. Hvis kjemisk avløpsrens brukes for ofte, kan de over tid skade rørene. Rørekspertenes råd er å i det lengste være påpasselig med å forebygge tilstopping. Les om advarsel mot kjemiske produkter. Hvis det likevel skjer, er vår anbefaling at du først prøver å løsne proppen med skånsomme midler.

Slik gjør du: Hell varmt vann tilsatt bakepulver og eddik i avløpet. La det virke i noen timer, og skyll med varmt vann. En god sprut oppvasksåpe rett i avløpet, og så kokende varmt vann, kan også virke.

Tips 4: Forebygg tett toalettet

Det er kun tre ting som skal i toalettet, toalettpapir er en av dem.

Verken våtservietter, hårrester, sanitærprodukter eller annet avfall skal i toalettet. I toalettet kan det forårsake alvorlige blokkeringer. Når flere gjør samme feil, fører slik slurv også til økte kommunale avgifter.

Slik gjør du: Løsningen er superenkel: Sett en søppelbøtte ved toalettet, velg gjerne søppelbøtte med et lokk som er lett å åpne.

Tips 5: Isoler rør utendørs før vinteren

Uisolerte slanger, rør og kraner med vann i, vil fryse og sprekke når det er frost. Når varmen kommer tilbake, kan det oppstå store vannskader. Derfor skal det benyttes frostfrie kraner til hagevanning og slikt, mens øvrige rør skal ligge beskyttet i bakken og i boligkonstruksjonen. Har boligen ubeskyttede, vannførende rør, må rør og kraner beskyttes mot frost før det fryser.

Slik gjør du: Steng vanntilførselen og tøm slanger og rør for vann. Forutsetningen for å få rørene tømt, er at du sørger for lufttilførsel. Det gjør du ved å åpne alle aktuelle kraner.

Beskytt eventuelt vannfylte rør med rørisolasjon eller varmebånd. Det kan beskytte rørene mot skader forårsaket av frost. Fortrinnsvis bør de legges slik at de er permanent beskyttet.

NB! Vannskader er kostbare, tidkrevende og frustrerende. Det meste av arbeid knyttet til vann- og avløpsanlegget i boligen må gjøres av profesjonelle. Kontakt gjerne oss i Rørekspertene. Vi har dyktige rørleggere og rask responstid, og kan hjelpe deg med alle rør-relaterte problemer. Vi er også glade for å kunne hjelpe før de kostbare skadene kommer …